Grano dei Morti – ziarno umarłych

Grano dei morti, czyli „ziarno umarłych”, to deser, który jest specjalnością prowincji Foggia, leżącej w regionie Apulia. Jest szczególnie związany z dniem 2 listopada i zgodnie z tradycją ma upamiętniać zmarłych. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie!

Grano dei morti
Grano dei morti

Mimo posępnej nazwy, Grano dei Morti to wyjątkowy deser, który w rzeczywistości jest interpretowany jako hymn życia. Podstawowe składniki do tego przepisu to ziarno pszenicy i granat. Pszenica symbolizuje cykl życia i śmierci; granat natomiast już w czasach starożytnych oznaczał odrodzenie życia – owoce granatu były umieszczane w grobach zmarłych, aby zapewnić im pożywienie i nadzieję na zmartwychwstanie.

Danie to, tradycyjnie domowej roboty, jest spożywane na cześć zmarłych. Symbolicznie przedstawia ofiarę żywych, istotom zmarłym, którzy zgodnie z chrześcijańską i przedchrześcijańską tradycją powracają na Ziemię w nocy między 1 a 2 listopada. Aby upewnić się, że zmarli krewni znajdą przyjazne otoczenie i coś do jedzenia, tradycyjnie pozostawiano nakryte stoły. Niektórzy nawet zostawiali zapalone świece i dzbanki wody.

We Włoszech istnieje wiele przepisów na przygotowanie słodyczy dla umarłych. Przepisy różnią się w zależności od regionu. Najczęstsze i najbardziej powszechne tego typu desery to: Pane dei Morti – chleb umarłych, Fave dei Morti – bób umarłych, Ossa dei Morti – kostki umarłych.

Grano dei Morti

Składniki na 2 porcje

  • 200 g ugotowanego pęczaku (lub tradycyjnie – ziarna pszenicy)
  • ½ dojrzałego granata
  • 80 gr orzechów włoskich
  • 50 gr gorzkiej czekolady
  • Vincotto/miód

Przygotowanie:

Kaszę pęczak ugotować i odcedzić. Granat obrać i wyłuskać ziarencka. Orzechy włoskie posiekać.
Gorzką czekoladę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki połączyć w misce i podawać z vincotto (lub miodem).

Grano dei morti - składniki
Grano dei morti – składniki

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *