Caponata alla siciliana – gulasz warzywny po sycylijsku.

Sycylijska caponata to pochwała lata. Najlepiej smakuje, gdy lato jest już w pełni, a nawet gdy chyli się ku końcowi. Wtedy bakłażany i pomidory najmocniej pachną słońcem, a raz przygotowaną caponatę można jeść nawet codziennie!

Caponata alla siciliana
Caponata alla siciliana

Za co kochamy caponatę?

Caponata to przede wszystkim dojrzałe warzywa i odpowiednie proporcje wszystkich składników. Chociaż to danie nie jest skomplikowane to efekt „wow” uzyskujemy wtedy, gdy osiągniemy balans pomiędzy słodyczą rodzynek, kwaskowatością octu winnego i słonością kaparów.

Poznajcie oryginalny przepis na caponata alla siciliana! Pora cieszyć się końcem lata w towarzystwie genialnego, warzywnego gulaszu rodem ze słonecznej Italii.

Składniki na 2 porcje:

  • zielone oliwki – 100 gr, np. takie
  • bakłażan – 1 szt
  • seler naciowy – 100 gr
  • orzeszki piniowe – 1-2 łyżeczki
  • kapary w soli – 40 gr
  • pomidory – 4-5 łyżek pomidorów z puszki/passaty (np. z bazylią lub zwykła) lub 2 świeże
  • cebula czerwona – 1 szt
  • rodzynki- 30 gr
  • ocet winny – 40 ml
  • oliwa z oliwek, np. Tenute Fierro
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Seler naciowy i bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni, na oliwie. Gdy warzywa lekko zmiękną, ściągamy je z patelni.

Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy, również na oliwie. Dodajemy orzeszki piniowe, kapary i oliwki.

Dodajemy podsmażonego bakłażana i seler. Wlewamy ocet i dodajemy do smaku cukier, sól, pieprz .

Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Jeśli używamy świeżych pomidorów, dodajemy je wcześniej.

Całość dusimy, aż składniki zmiękną i przejdą smakami. Doprawiamy dobrą oliwą z oliwek.

Podajemy jako przystawkę z dowolnym pieczywem lub jako danie np. z grillowanym serem tomino. Danie smakuje wspaniale nie tylko na ciepło, ale również i na zimno.

 

Przepis pochodzi z warsztatów Bosko-Włosko, które poprowadził Cesare Candido z Akademii Kuchni Włoskiej. Fotoalbum z tego przemiłego spotkania z prawdziwą kuchnią włoską jest do obejrzenia tutaj.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *