Przepis podstawowy na cantucci – włoskie ciasteczka z migdałami

Jeden z klasyków włoskich słodkości – chrupiące, lekko słodkie ciasteczka cantucci. Pochodzą z Toskanii i tak jak większość włoskich przysmaków, są bardzo proste w wykonaniu. Dobry pomysł na coś słodkiego do gorzkiej kawy, herbaty lub wina. Na weekend i na co dzień. Sprawdź przepis na cantucci!

cantuccini-01

Cantucci to podwójnie pieczone ciasteczka pochodzące z Toskanii. dwukrotna wizyta w piekarniku sprawia, że są one chrupiące i kruche.
Zawierają dużo, grubo siekanych migdałów i najczęściej mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat.
Można je przechowywać nawet kilka tygodni, w metalowej, szczelnej puszce.

Tradycyjnie podawane są ze słodkim winem deserowym Vin Santo, przypominającym polskie miody pitne. Doskonale pasują też do mlecznego cappucino, jeśli chcemy uniknąć alkoholu. Znane są także jako biscotti di Prato (jeśli jesteśmy w okolicy toskańskiego Prato), cantuccini (jeśli są mniejsze niż tradycyjne) lub po prostu biscotti.

Przepis pochodzi od mojej ulubionej Tessy Capponi-Borawskiej, popularyzatorki włoskiej kuchni w Polsce. Wykonanie jest bardzo proste!

Przepis na cantucci

Potrzebujesz:
3 jajka
180 g cukru
450 g mąki pszennej SPRINT
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g migdałów bez skórki
Opcjonalnie:
Skórka i sok z 1/2 cytryny

W głębokiej misce ubijaj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny oraz grubo posiekane migdały. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyłóż masę na stolnicę i wyrabiaj chwilę. Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdego utwórz gruby wałek. Każdy z nich delikatnie spłaszcz i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Następnie wyciągnij blachę (nie wyłączaj piekarnika), chwilę przestudź i pokrój wałeczki na 1-1,5 cm kromeczki. Ułóż przecięciem do góry i ponownie piecz, aż do zarumienienia (ok. 10 minut).
Jedz, maczając w kawie, herbacie lub winie. Mam nadzieję, że ten przepis na cantucci znajdzie się w Twoim notesie kuchennym!
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *