5 powodów, dla których warto kupować oliwę z oliwek extra virgin od lokalnych producentów

Oliwa z oliwek extra virgin to jeden najczęściej podrabianych produktów w Unii Europejskiej – Tak mówi raport przedstawiony w zeszłym roku w Parlamencie Europejskim. Dlaczego?

We Włoszech, oliwa z oliwek jest produktem właściwie pierwszej potrzeby, tak jak w Polsce chleb albo ziemniaki.

Jak się nie dać „nabić w butelkę” i co trzeba wiedzieć?

Oto krótki przewodnik.

Oliwa z oliwek extra virgin (to pisownia angielska. Po włosku – extravergine). Warto zapamiętać poprawną pisownię i wymowę)) to, według rozporządzeń unijnych, oliwa spełniająca pewne określone kryteria, min. chemiczne:

  • Przed wszystkim, powinna być wytworzona z owoców zerwanych prosto z drzewa najwyżej 24 godziny wcześniej.
  • Nie może być poddana oczyszczaniu ani przetwarzaniu.
  • Nie może wykazywać żadnych defektów organoleptycznych.

Co możne znaleźć na półkach polskich supermarketów? Najczęściej, na etykietach czytamy:

  • „Oliwa z oliwek” – to pojęcie tak pojemne jak powiedzieć, że prostokątny kawałek pieczywa to „chleb”. Taki opis wskazuje jedynie, że w butelce jest olej z oliwek, a nie np. z pestek winogron. Świetnie – czy o to nam chodzi? Nie.
  • „Oliwa z oliwek ekstra z pierwszego tłoczenia” – chwyt marketingowy, który słowem „ekstra” próbuje nam zamydlić oczy.
  • „Oliwa rafinowana z oliwek i z pierwszego tłoczenia” – czy ktoś tu nie przedobrzył z opisem produktu?

Na początek – na co zwrócić uwagę, kupując oliwę z oliwek extra virgin: 

Etykieta. Przepisy unijne wymuszają umieszczenie w opisie formuły: „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”. Należy też szukać informacji o kraju producenta i kraju pochodzenia oliwy. To pozwoli to uniknąć kupowania mieszanek pochodzących z różnych części świata.

Data przydatności do spożycia. Oliwę z oliwek extra virgin można przechowywać do ok. 18 miesięcy od daty produkcji. Z upływem czasu oliwa z oliwek traci swoje wyjątkowe wartości odżywcze. Zdarza się, że można znaleźć informację o roku zbiorów.

Cena. Wyprodukowanie oliwy z oliwek extra virgin jest czasochłonne, pracochłonne – po prostu kosztowne. Do każdego produktu o wyjątkowo niskiej cenie powinniśmy podejść z rezerwą.

Stempel. Chroniona nazwa pochodzenia (PDO) i chronione oznaczenie geograficzne (PGI) – oliwy posiadające takie unijne oznaczenia są poddawane dodatkowej weryfikacji autentyczności.

Opakowanie. Oliwa z oliwek extra virgin powinna być bezwzględnie przechowywana w ciemnych opakowaniach, z dala od źródła ciepła.

I wreszcie… – dlaczego warto kupować włoską oliwę z oliwek extra virgin u lokalnego producenta lub ze sprawdzonego źródła:

Oliwa z oliwek extra virgin TENUTE FIERRO – region Molise /photo by proste kolory (prostekolory.com)
  1. Oliwa pochodzi z oliwek zebranych w regionie, w którym ją kupujesz. Nie jest zwożona dużymi transportami z odległych regionów Włoch lub nawet z innych krajów. Wystarczy, że oliwa zostanie zabutelkowana we Włoszech i już na jej etykiecie prawdopodobnie znajdzie się napis „Made in Italy” – tak jest najczęściej w przypadku oliw, które znajdziesz w markecie. Kupując u lokalnego producenta, często na własne oczy możesz nawet zobacz gaj oliwny, z którego pochodzą oliwki.
  2. Oliwa ma najczęściej bardzo niską kwasowość – ponieważ jest tłoczona w krótkim czasie po zebraniu. Nie musiała być transportowana przez pół Europy i magazynowana przez wiele dni. Została od razu wytłoczona, a więc oliwki nie zdążyły się nadpsuć.
  3. Wiesz kiedy została wyprodukowana. Ta informacja zawsze znajduje się na butelkach oliwy dobrych, lokalnych producentów. Od tego momentu masz około rok do półtora na wykorzystanie jej pełnych walorów. W przypadku oliw z marketu otrzymujesz jedynie informację o dacie ważności, co rzadko oznacza, że została wyprodukowana stosunkowo niedawno.
  4. Made in Italy” z Hiszpanii – co to oznacza? Unijne prawo dopuszcza, aby taki napis widniał na oliwach, które zostały jedynie zabutelkowane, a nie wyprodukowane w danym kraju, np. we Włoszech. To najczęstszy sposób wprowadzania konsumentów w błąd – w 2012 r. włoskie media donosiły, że nawet dwie trzecie oliwy sprzedawanej z trójkolorową flagą tak naprawdę pochodzi z Półwyspu Iberyjskiego.
  5. Pasja i dbałość o szczegóły – jedno jest pewne – Włosi kochają tylko dobrą oliwę i nie zadowolą się byle czym. Jeśli spotkasz uczciwego producenta, możesz być pewien, że sprzeda Ci najlepszą oliwę, bo to jego duma i chluba.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego po najlepsze oliwy z oliwek extravergine od lokalnych producentów.

photo by proste kolory (prostekolory.com)
Oliwa z oliwek extra virgin Valle del Sole – region Toskania/photo by proste kolory (prostekolory.com)

11 thoughts on “5 powodów, dla których warto kupować oliwę z oliwek extra virgin od lokalnych producentów

  1. Klaudia Reply

    Dziękuję za taki wyczerpujący artykuł. Jestem wielką fanka oliwy. Przywożę ją z Włoch, Grecji i Turcji i zastanawiałam się wielokrotnie, z jakiego powodu jedne są idealne, inne… „takie sobie”. Dla mnie właśnie kwasowość jest bardzo istotna.

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu 😉 Często piękna butelka skrywa bardzo słabą oliwę… A innym razem jest zupełnie odwrotnie !

  2. Joanna Reply

    Ja na sycylii kupiłam ostatnio tak pyszną oliwę, że płakałam jak się kończyła. Z certyfikatem ekologicznym, bardzo bogata w smaku.

  3. balkanyrudej Reply

    Generalnie oliwę powinno się spożywać/kupować tam, gdzie jest ona produkowana. Natomiast w Polsce lepiej jest po prostu kupować naszą „oliwę północy”, czyli olej rzepakowy. Ma on dokładnie te same właściwości, a jest produktem dostosowanym do naszej strefy klimatycznej i niepodrabianym. Oczywiście dobra oliwa jest cudowna, ale kupuję ją na Bałkanach, a w sklepach w Polsce omijam ją szerokim łukiem.

    • Bosko-Włosko Post authorReply

      To teoretycznie dotyczy chyba wszystkich produktów 🙂 Ale w dzisiejszym świecie, pełnym wspaniałych produktów na wyciągnięcie ręki, trudno się ograniczać 🙂
      Oliwa bałkańska ma swoich sympatyków, natomiast włoska zdecydowania bardziej przemawia do moich kubeczków smakowych.

  4. Ma i Lu Reply

    Dzięki za ten wpis zawsze chciałam wiedzieć coś więcej o tych oliwach z oliwek i na co zwracać uwagę przy wyborze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *